Λόφος της Γορίτσας
Ιούνιος 27, 2019
Παραδοσιακο Ελαιοτριβειο Χατζηγιαννη
Ιούνιος 27, 2019
 
 

Δημητριαδα-Το Ανακτορο των Μακεδονων

Οι περίφημες γραπτές επιτύμβιες στήλες της Δημητριάδος παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στην πόλη, την κίνηση των ξένων και την τέχνη της ζωγραφικής. Βρέθηκαν στον τοίχο, γιατί χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό σε μεταγενέστερη επισκευή.

Το Θέατρο της αρχαίας Δημητριάδος χτίστηκε κατά την Πρώιμη Ελληνιστική περίοδο (α' μισό 3ου αι. π.Χ.) και επισκευάστηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές μέχρι το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., οπότε και εγκαταλείφθηκε. Η σκηνή του ήταν διώροφη. Στα δυτικά σώζεται η θεμελίωση του πρώτου πλάνου.

Η ορχήστρα έχει διάμετρο 24,14 μ., τα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από συμπαγή πηλό και έχει αποχέτευση λυμάτων περιμετρικά. Τα καθίσματα της πρώτης σειράς ήταν από γκρι μάρμαρο, ενώ τα υπόλοιπα από ασβεστόλιθο.

Το υδραγωγείο είναι πιθανότατα δημιούργημα στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Σήμερα σώζονται μόνο οι προβλήτες, πάνω από τους οποίους στηρίχτηκε το ενσωματωμένο κανάλι μεταφοράς νερού από το Πήλιο στη Δημητριάδα. Σε ένα λόφο, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, δεσπόζει το Παλάτι. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου, έχει αποκαλυφθεί κιονοστοιχία με δωρικούς κίονες, με διαμερίσματα και στις τρεις πλευρές. Στη βόρεια πλευρά υπάρχουν εργαστήρια και μια μεγάλη αποχέτευση λυμάτων. Το παλάτι είχε δύο ορόφους και ένας ισχυρός πύργος στεκόταν στις τέσσερις γωνίες του. Στα δυτικά του συγκροτήματος της περιστυλιακής αυλής, σε χαμηλότερα άνδηρα, εκτείνονται οι υπόλοιποι χώροι του ανακτορικού συγκροτήματος, επίσης σε δύο ορόφους. Το ανάκτορο εγκαταλείφθηκε μετά το τέλος της Μακεδονικής κυριαρχίας στην Ελλάδα (μέσα 2ου αιώνα π.Χ.). Μέρος του χρησιμοποιήθηκε αργότερα, κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ως νεκροταφείο.

elGreek