parallax background

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η επαφη με την τοπικη κουζινα ειναι μια εμπειρια που θα ολοκληρωσει την γνωριμια σας με τον Βολο και το Πηλιο.

Δύο είδη κουζίνας χαρακτηρίζουν την περιοχή: Οι μεζέδες στα τσιπουράδικα και η Πηλιορείτικη κουζίνα. Το τσίπουρο είναι απόσταγμα των σταφυλιών μετά το πάτημά τους για κρασί. Η κατανάλωση του παραπάνω αποστάγματος είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα (τσίπουρο, ρακή, τσικουδιά), αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα η εμπορία του ήταν προνόμιο αποκλειστικά της Θεσσαλίας.

Στο Βόλο και το Πήλιο η συνήθεια κατανάλωσης τσίπουρου ήταν καθημερινή για τον ανδρικό πληθυσμό. Ο ερχομός των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922 καθιέρωσε τη συνοδεία του ποτού με διαφορετικούς μεζέδες, κυρίως θαλασσινούς.


Πλουσιες γευσεις

Με παραδοσιακες συνταγες

Τοπικη κουζινα


με φρεσκα, αγνα, τοπικα υλικα

Η Πηλιορείτικη κουζίνα είναι γνωστή για τα αγνά ντόπια υλικά και τα βότανα που χρησιμοποιεί, τις τοπικές συνταγές, τις πολλές και διαφορετικές πίτες και τα νόστιμα γλυκά του κουταλιού που αξιοποιούν τα φρούτα του βουνού.

Κατεξοχήν πηλιορείτικα πιάτα είναι το σπεντζοφάι, ένα νόστιμο πιάτο με ντόπιο λουκάνικο και πράσινες πιπεριές, τα τσιγαριστά χόρτα με αυγά, το μπουμπάρι, που θυμίζει λουκάνικο αλλά περιέχει ψιλοκομμένα εντόσθια και ρύζι και οι χορτοσαλάταες με τσιτσίραβλα ή κρίταμα, ιδανικές για συνοδεία τσίπουρου.

Νοστιμότατα είναι πολλά ακόμη παραδοσιακά πιάτα, όπως ριγανοκεφτέδες, χορτόπιτες και πιπερόπιτες, γεμιστά κολοκυθολούλουδα, χειροποίητα ζυμαρικά, κεφτέδες σπεντζοφάι.

Επίσης, εξαιρετικά φρούτα της περιοχής ωμά ή επεξεργασμένα για γλυκό κουταλιού από κάστανο, μήλο, φιρίκι, σύκο, κεράσι ή μήλα ψημένα με κανέλα, μυρωδάτο μέλι. Συνταγές που γίνονται με τα υλικά που παράγει ο τόπος και διατηρούνται από την παράδοση των ντόπιων οικογενειών.