Το πλοίο της Αργούς

Ενα ταξιδι μετ' επιστροφης για να θυμαστε
Απρίλιος 9, 2020
Καταβαση Φαραγγιων
Μάιος 15, 2020
Ενα ταξιδι μετ' επιστροφης για να θυμαστε
Απρίλιος 9, 2020
Καταβαση Φαραγγιων
Μάιος 15, 2020
 

Η Αργοναυτικη Εκστρατεια

Ο μύθος της Αργοναυτικής Εκστρατείας είναι ένας πολύ γνωστός θρύλος. Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες ξεκίνησαν από την αρχαία Ιωλκό με ένα πλοίο, την Αργώ, για να φτάσουν στην αρχαία Κολχίδα, να πάρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας και να το φέρουν πίσω στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ο μύθος είναι γνωστός και στα δύο μέρη όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. Στον Βόλο, τη σύγχρονη γη της Αρχαίας Ιωλκού, αλλά και στο Σότσι (Ρωσία) τη σύγχρονη γη της αρχαίας Κολχίδας.


 

 

Οι αλήθειες πίσω από τον μύθο είναι πολλές. Η Αργώ, το πλοίο του μύθου, ήταν μια ναυτική καινοτομία της εποχής αφού ήταν το πρώτο Πεντηκόντρο, άρα είχε συνολικά 50 κωπηλάτες. Αυτή η δύναμη ήταν απαραίτητη για να εξερευνήσει, εκτός από το Αιγαίο, την άγνωστη Μαύρη Θάλασσα.

Στόχος ήταν το Χρυσόμαλλο Δέρας, σύμβολο που υποδηλώνει την αρχαία σχέση της Κολχίδας με την παραγωγή χρυσού και συγκεκριμένα τη διαδικασία εξόρυξης χρυσού. Το δέρας φορτωνόταν με λάσπη που περιείχε χρυσό, πεταγόταν στο ποτάμι, το νερό κυρίευε τη λάσπη, τα ψήγματα χρυσού μπλεκόντουσαν στο ύφασμα του μαλλιού, μετά το δέρας στρωνόταν κάτω από τον ήλιο και προσέφερε το πολύτιμο μέταλλο. Αυτή η διαδικασία έγινε το σύμβολο της δύναμης της Κολχίδας και το πολύτιμο έπαθλο ενός μύθου.


 

 

Αφετηρια του ταξιδιου η Αρχαια Ιωλκος, ενας πραγματικος και οχι φανταστικος τοπος, που αποκαλυπτει σιγα σιγα τα μυστικα του, το Παλατι, τα μνημεια, τους ταφους των Βασιλεων.

Σε έναν τέτοιο τάφο ένα κρυμμένο μυστικό απέδειξε ότι ο μύθος είναι αληθινός. Στο Βόλο, το 2004 ανακαλύφθηκε επιτύμβιο μνημείο, ένας πολύτιμος θησαυρός που ήταν κρυμμένος για περισσότερα από 3000 χρόνια. Ο θησαυρός αποτελούνταν από πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα από χρυσό και πολύτιμους βράχους, που συνόδευαν τον βασιλιά στο ταξίδι του στον κάτω κόσμο. Εκείνη την εποχή, οι μεγάλοι ερευνητές και επιστήμονες που αναζητούσαν την προέλευση του χρυσού θησαυρού βρήκαν αποδείξεις που οδηγούσαν πίσω στην προέλευση του μύθου.


 

 

Η Αρχαία Ιωλκός και η Αρχαία Κολχίδα είχαν βρει τρόπο να επικοινωνούν και αυτό το μεγάλο επίτευγμα θα μπορούσε να περιγραφθεί μόνο από αυτόν τον μυθικό θρύλο. Ο θρύλος είναι ακόμα ζωντανός στις τρέχουσες ανασκαφές, στις συλλογές των μουσείων, στο μυαλό των ανθρώπων, σε όλη τη σύγχρονη πόλη του Βόλου. Αν κάποιος ψάξει, μπορεί να βρει ακόμα αναφορές και δεδομένα.

Επιπλεον αναφορες:


 

Τα ονόματα του πληρώματος της Αργούς είναι ακόμα γραμμένα στο άγαλμα της στο μπροστινό μέρος του λιμανιού του Βόλου και κοντά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα βρείτε το πλοίο Αργώ που βρίσκεται στο λιμάνι όπου ξεκίνησε το μυθικό ταξίδι.

Το ανάκτορο της αρχαίας Ιωλκού βρίσκεται ακόμα μόλις 10 χλμ. από τον Βόλο δίπλα στον νεολιθικό οικισμό Διμηνίου που είναι προσβάσιμος αρχαιολογικός χώρος. Μπορείτε να επισκεφτείτε το μέρος όπου ξεκίνησαν όλα.

Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε αυτόν τον θρύλο, ανακαλύπτοντας την περιοχή πλέοντας με βάρκα και ταξιδεύοντας στον Παγασητικό κόλπο, ακολουθώντας τη διαδρομή των Αργοναυτών.

 

Οι τάφοι, οι τελευταίες κατοικίες των Βασιλιάδων του Μύθου, περιμένουν εκεί εδώ και 3.000 χρόνια.

Υπάρχουν πολλά καταστήματα και εστιατόρια που πήραν τα ονόματά τους από τα στοιχεία του μύθου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου έχει γίνει έκθεση θησαυρού ενός τέτοιου τάφου ως απόδειξη της δύναμης της Αρχαίας Ιωλκού.

Το σύμβολο του Δήμου Βόλου είναι αυτό ακριβώς το πλοίο. Μπορείτε να το δείτε σε όλες τις επίσημες σημαίες της πόλης.

Ο δρόμος όπου συμβαίνουν όλα αυτά λέγεται ακόμα Αργοναύτες και ο επόμενος δρόμος Ιάσονας, γιατί αυτός ο μύθος δεν μπορεί ποτέ να ξεχαστεί.

elGreek