"Τσιπουράδικα" του Βόλου

Περίπατος Βόλου Οδός Αργοναυτών
Φεβρουάριος 9, 2020
Mamma Mia!- Παραλία Νταμούχαρη
Μάρτιος 15, 2020
Περίπατος Βόλου Οδός Αργοναυτών
Φεβρουάριος 9, 2020
Mamma Mia!- Παραλία Νταμούχαρη
Μάρτιος 15, 2020
 

Δύο είδη κουζίνας είναι χαρακτηριστικά της περιοχής: Οι μεζέδες, που σερβίρονται στις τσιπουροταβέρνες ή τα «τσιπουράδικα», και τα πηλιορείτικα πιάτα. Το τσίπουρο είναι απόσταγμα που φτιάχνεται από τον πυρήνα των σταφυλιών αφού έχουν πατηθεί για να γίνει κρασί. Το απόσταγμα αυτό πίνεται σε όλη την Ελλάδα σε διάφορες μορφές (τσίπουρο, ρακή, τσικουδιά), αλλά για πολύ καιρό κυκλοφορούσε μόνο στη Θεσσαλία.

Στο Βόλο και το Πήλιο η συνήθεια κατανάλωσης τσίπουρου ήταν καθημερινή για τον ανδρικό πληθυσμό. Ο ερχομός των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922 καθιέρωσε τη συνοδεία του ποτού με διαφορετικούς μεζέδες, κυρίως θαλασσινούς.

 

Σήμερα, κάθε 25αρι (ο όρος 25αρι αναφέρεται στα μικρά ιδιόρρυθμα μπουκαλάκια που σερβίρεται το τσίπουρο, χωρητικότητας 50 ml) προϋποθέτει και διαφορετικό μεζέ, μια ιεροτελεστία που διατηρήθηκε από εκείνα τα χρόνια. Κάθε πελάτης παραγγέλνει ένα 25αρι, όσες φορές αντέχει. Κάθε 25άρι συνοδεύεται από, ιδιαίτερους για κάθε τσιπουράδικο, μεζέδες.

Μπορείτε λοιπόν να καθίσετε σε ένα από τα πολλά τσιπουράδικα της πόλης και απλά να παραγγέλνετε 25άρια για σας και την παρέα σας, αφήνοντας την επιλογή των μεζέδων στους υπεύθυνους του τσιπουράδικου που επιλέξατε, ανάλογα με τον ρυθμό του τσίπουρου που παραγγέλνετε. Περίπου 400 τσιπουράδικα δίνουν το χρώμα της λαϊκής διασκέδασης και αποτελούν τον κύριο τόπο συγκέντρωσης κι επικοινωνίας των κατοίκων.

Σταδιακα, τα καφενεια, που μεταξυ αλλων σερβιριζαν και τσιπουρο, εξελιχθηκαν αποκλειστικα σε τσιπουραδικα με υποδομες κουζινας και η δικη του φυσιογνωμια το καθενα.

elGreek